Андалузит (Хиастолит)

Чакри: Коренна (сивочерен, кафяв, червен), Слънчев сплит (жълт), Сърдечна (розов)

Андалузит - Хиастолит

Андалузит – Хиастолит

Цвят: безцветен, розов, червеникаво-кафяв, кафяво-сив, сив,  сивочерен, кафяв, червен, тъмно зелен, зеленикаво-червен, жълтеникав. Известен е с причудливите си окраски поради качеството си плеохроизъм, което означава, че променя цвета си когато го завъртите и той се вижда като жълт, зелен и червен. Необработените кристали много често са зелени от едната страна и червени от другата. Андалузит с кръстовидни включения в него се нарича Хиастолит.

Твърдост: 6,5 – 7

Химичен състав: Al2SiO5 алуминиев силикат с примеси от въглерод, калций, хром, желязо, магнезий, манган и др.

Находища: в България – Ардино, Чепеларе; Испания, Чили, Русия, Бразилия и др.

Лечение: Премахва треската, помага за преодоляване на болки при ревматични заболявания, ставни възпаления, артрит, подагра, спира кръвотечения, помага при колит и киселини. Оказва въздействие върху нервната система, при нарушения в хромозомите и балансира имунната система. Ефективен е дори и при случаи на парализа. Камъкът се затопля в съд с топла вода и се поставя върху болните места.

История: Името на Андалузитът произхожда от мястото, на което той е бил открит за първи път, а именно в Андалусия, Испания. Андалузит с кръстовидни включения от въглищни частици в него, се нарича Хиастолит, което идва от гръцката дума “chiastos” и означава белязан с кръст. Поради тази причина другото му наименование е кръстов камък.

Андалузит - Хиастолит

Андалузит – Хиастолит

Свойства: Андалузитът преобразува конфликтите в хармония и разсейва негативните мисли и енергии. Още от древността се е използвал като защитен камък (за психическа защита), който предпазва притежателят си от всякакви тъмни сили и енергии. Използва се също за заземяване на енергията, за преодоляване на чувства като самота, изолираност и депресия. Премахва чувството за вина и стабилизира емоциите. Познат е и като камък, който привлича успеха. Препоръчва се минералът да бъде в пряк контакт с кожата.

Упъртване: Не се мие ако е необработен! Полираните минерали, може да се измиват и пречистват с морска сол!