Аметист

Чакра: Челна (тъмнолилав), Теменна (светлолилав)

Аметист

Аметист

Цвят: от светло лилав до тъмно лилав

Твърдост: 7

Химичен състав: SiO2 – силициев диоксид.

Находища: в България – Източните Родопи; Бразилия, Мексико, САЩ, Уругвай, Източна Африка, Индия, Сибир и др.

Лечение: Аметистът е един от камъните с универсални терапевтични свойства. Неговата енергия е много мощна и силно пречистваща. Помага при главоболие, мигрена, усилено ум­ствено натоварване, ментален стрес, склеро­за, безсъние, проблеми с очите и синусите, проблеми със слуха, физическа и емоционална болка. Редуцира контузии, рани и отоци, регулира чревната флора и премахва паразити. Отлично пречиства кръвта и засилва имунната система. Препоръчва се при алкохолна интоксикация.

При главоболие, мигрена и за премахване на напрежението - Правят се масажи с камъка в областта на третото око, слепоочията, както и по цялата глава. След което Аметистът се полага за 15-20 мин. върху челния център (третото око).

При проблеми с очите - полага се върху очите продължително време. Прави се възможно най-често. Може да се редуват полагания с Планински кристал, който също въздейства благотворно на очите.

При контузии, рани и отоци – полага се върху болното място, като може и да се привърже за през нощта.

При синузит – два Аметиста се затоплят в съд с топла вода (но не гореща) + 1 чаена лъжичка морска сол в нея. Камъните се полагат топли върху синусите докато изстинат. Тази процедура се повтаря многократно. След което се продължава с масаж на синусите със същите камъни, пак топли.

За пречистване на кръвта и засилване на имунната система - ежедневно се пие изворна вода, в която камъкът е престоял за 6-8 часа. Може да се пие в неограничени количества.

Срещу кошмари и за спокоен сън – вечер се слага под възглавницата.

Стрит на много фин прах Аметистът успокоява гастритните болки, подобрява функцията на черния дроб, помага при алкохолна интоксикация и лекува изгарянията. Друг вариант е, ежедневно да се пие изворна вода, в която камъкът е престоял за 6-8 часа.

За изчистване и трансформиране на енергийното поле в дома - във вид на друза или геод камъкът се поставя в стаите където прекарвате повече време. Блокира геопатогенния стрес в околното пространство и преобразува негативните енергии в любов.

Като средство за разкрасяване – според древна рецепта, намокреният със слюнка камък може да помогне при рани и петна по лицето. Вярвало се е, че е ефикасно дори и срещу рак на кожата.

Свойства: Аметистът е един от камъните с най-силна вибрация, насърчаващ божествената любов и духовната мъдрост. Засилва интуицията и духовните дарби и прави нещата очевидни. Той е отличен камък за медитация и гадаене. Провокира предсказателни сънища и улеснява пътуването извън тялото по време на сън. Притежава силно енергийно поле, което блокира пороците. Аметистът е камък на мира и равновесието. Разсейва напрежението и дарява с вътрешна красота и хармония. Полезен е в моменти на скръб при голяма загуба. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. Предизвиква любов към този, който го е подарил, затова внимавайте кой ви го подарява и на кого вие го подарявате. Аметистът също така е и мощен закрилник против всякакъв вид негативни влияния – според поверието, върху него се изписват имената на слънцето и луната и така изписан камъкът се носи на врата. Съществува и друго поверие, че колкото повече камъни от този вид притежава човек, толкова повече духове защитават него и домът му. Той е изключително силен и предпазващ камък от всякакви атаки, преобразувайки енергията в любов. Той прогонва гнева, яростта, страха и раздразнението. Благоприятства процеса на взимане на решения, тъй като засилва паметта и мотивацията. Когато носите Аметист, няма да бъдете изкушени да преяждате или да прекалявате с алкохола, а когато държите камъкът в лявата си ръка или около врата, може да го използвате, за да осъществите контакт с вътрешното си Аз. Аметистът прояснява  съзнанието. Будистките монаси го използват за медитация, тъй като помага за благочестивото съсредоточаване. Вярва се, че броеница направена от Аметист помага молитвата да бъде ясно чута. Камъкът прави човека мил и благ и му дарява любов. Евреите наричат Аметиста – ахлама, което означава приятни сънища, а древните индийци – шокуда т.е. носител на щастие. В миналото се е използвал за гадаене чрез сънищата, заради свойството си да предизвиква предсказателни сънища.

Светло лилавият Аметист има особено високи вибрации. Той стимулира и след това успокоява 5-та сърдечна чакра и 7-ма теменна чакра. Носи любов и светлина за обкръжението.

Тъмно лилавият Аметист отваря и балансира 6-та челна чакра. Стимулира пробуждането на духовното зрение и засилва интуитивните способности.

Аметист - необработен

Аметист – необработен

Аметистът във формата на обърната буква V е един от най-подходящите стимулатори за отваряне на третото око. Той усилва вътрешното интуитивно зрение, както и външното физическо такова. Притежава силна фокусирана енергия, която спомага да откриете позитивно решение за всеки проблем.

История: През античността в Гърция, виното е било поднасяно в аметистови чаши, тъй като са смятали, че предпазва от опиянение. Според една от легендите, Аметистът е наречен “камък на Бакхус”, защото богинята Диана от ревност превръща в Аме­тист нимфата, в която Бакхус (бога на виното) се влюбва. Друга легенда разказва как Бакхус случайно проклел едно младо момиче наречено Аметистос, което бързало към храма на Артемида (богиня на лова, плодородието и женското целомъдрие). Момичето се помолило на Артемида и тя му помогнала, като го превърнала в бял камък. Разбирайки грешката, която е допуснал, Бакхус изсипал вино върху камъка и го превърнал в Аметист.

Упътване: Избледнява на слънце! Може да се измива с вода и да се пречиства с морска сол.