Аквамарин

Чакра: Гърлена (Вишудхи)

Аквамарин

Аквамарин

Цвят: прозрачен небесносин или синьо-зелен.

Твърдост: 7,5  до 8

Химичен състав: Be3Al2Si6O18 – берилиево-алуминиев силикат с железни йони

Находища: в България – Рила, гр. Ардино; САЩ, Бразилия, Мексико, Индия, Зимбабве, Русия, Афганистан, Пакистан и др.

Лечение: Аквамаринът се използва за лечение на простудни заболявания, възпаления на гърлото, проблеми с гласните струни, лимфните възли, хълцане, заекване, проблеми с щитовидната жлеза, челюстта, зъбите. Осигурява подем на имунната система. За целта е необходимо да се положи на гърлото за определено време или да се носи като бижу в тази област.

Помага при алергии – необходимо е Аквамаринът да престои в чаша с вода за една нощ. На сутринта засегнатото място се измива с тази вода, а след това се намазва със смес от мас и стрит на прах Кехлибар.

Свойства: Аквамаринът е камък на истината и на куража. Укрепва духа и разобличава измамата. Няма да ви позволи да хитрувате. Противопоказен е за хората, склонни към лъжа и мошеничество – камъкът не търпи нечестни постъпки. Помага за изграждането на честна, упорита, толерантна и динамична личност. Привлича късмета, дава съсредоточеност и спокойствие. Той е един от най-могъщите камъни, способни да разобличат всяка астрална заблуда. Използвали са го за изготвяне на амулети, усилващи вътрешното зрение. Този камък помага на притежателя си да разбере най-необичайните събития, които го вълнуват. Дарява го с емоционално разбиране на обкръжаващия го свят и го учи да направлява енергията, дори и на най-примитивните си желания, за висшето благо на човечеството.
Аквамаринът коригира мислите и постъпките на притежателя си и пресича всичко, което би нарушило законите на нравствеността и добродетелта. Този камък е наречен „съдия” и „учител”, заради мъдростта и справедливостта си. Символ е и на неопетнената любов.
Аквамаринът променя цвета си в зависимост от настроението на своя притежател. Ако той е спокоен и уравновесен, камъкът има ясно син цвят. Но ако притежателят на камъка е ядосан , притеснен или е под нечие чуждо влияние, камъкът придобива мътен отенък. В миналото са го използвали като своеобразен барометър: ако камъкът потъмнее или позеленее, значи можете да очаквате буря. Ако пък побелее, това е знак за притежателя му, че е обграден от лицемерни хора.

Аквамаринът е професионален талисман на моряците. Предпазва ги от морска болест и от удавяне. А също и на пътешествениците по суша и въздух, както и на хората занимаващи се с научна и уединена работа.
Този камък носи щастие в любовта, притежателите му могат да бъдат сигурни, че любимите им няма да посветят сърцето и чувствата си на друг. Той е в състояние да прави видима лъжата, дори и на притежателя си – т.е. не е препоръчителен за хора, на които им доставя удоволствие да хитруват.
Аквамаринът е много добър помощник за отказване от различни пороци – с негова помощ можете да откажете тютюнопушенето, алкохола, да се избавите от безпричинни страхове, да простите обидите, но не на думи, а от все сърце.

Аквамарин - необработен

Аквамарин – необработен

История: Името му означава “морска вода”. В античноста александрийските майстори са изработвали камеи от Аквамарин, с гравирани изображения на бога на морето Посейдон с неговия тризъбец. Използвали са ги, като предпазен амулет при морски експедиции.

Упътване: Обработените кристали може да се измиват и може да се пречистват в суха морка сол.