Изчистване, зареждане и програмиране на кристала

Изчистване, зареждане и програмиране на кристала

Изчистване, зареждане и програмиране на кристала

Когато си избираме минерал или кристал, обикновено ние предпочитаме онзи, който съответства на нашата зодия или на месеца ни на раждане. Това обаче, няма никакво значение, тъй като независимо от зодиакалния знак, всеки човек в различен етап от живота си, има нужда от определени минерали и кристали съответстващи на вибрациите му в този момент. Затова най-правилният избор на минерал или кристал ще направите, когато се вслушате в собствените си усещания към камъка. При покупка на минерал или кристал, се отдайте изцяло на влечението на сърцето си към него, без да се притеснявате дали той ви съответства зодиакално. Защото ако бъдете привлечени от цвета, формата или шарките на даден камък, това означава, че вибрациите му са сходни с вашите към този момент, и че това е „Вашият” камък, той също ви е избрал и ще ви помага. Купете го и ще се убедите, че точно той ви е бил необходим. Не се притеснявайте дали ще направите правилният избор на минерал или кристал, защото още с докосването ви до камъка вие ще почувствате дали имате желанието да се сдобиете с него. Ще почувствате неговата енергия. Ако камъкът не е подходящият за вас, неговите вибрации няма да съвпаднат с вашите и съответно вашата душа няма да го иска – вие няма да сте привлечени от него. Ето това е най-точният ориентир при избор на минерали и кристали. След като сте се сдобили с необходимия ви минерал или кристал, преди да започнете да работите с него или да го носите, е необходимо да го изчистите от натрупаната до момента информация, която е абсорбирал от средата, в която е бил и след това да го заредите. Зареденият кристал ще бъде свързан с вас и ще ви носи само позитивна енергия. Грижете се за вашите минерали и кристали като за живи същества, защото те наистина са такива. Те имат съзнание, което при тях е колективно. Кристалите, които се намират в затворени помещения е добре да измивате на 2 седмици, а тези, които носите като бижута измивайте веднъж седмично, за да ги освободите от енергиите, които поемат и да могат да ви помагат с пълната си енергийна сила.

ИЗЧИСТВАНЕ на минерали и кристали се извършва най-добре с морска сол, солен разтвор или само с вода за тези, които не подлежат на обработка със солен разтвор. Може да се прилага и за изчистване на вашите бижута или талисмани. Ако са много замърсени може да се почистят с вода и сапун, но никога с химически вещества, киселини, основи и други подобни. Изчистването на кристалите е много важен процес, за да могат да действат в пълната си енергийна сила. Ето няколко начина за изчистване:

1. Изчистване с каменна сол или с морска сол – камъкът се заравя в съд с каменна сол (за предпочитане, защото е най-чиста) или морска сол за 24-48 часа, може да стои и по-дълго 3-4 дни, след което солта се изхвърля.
2. Изчистване със солена вода – камъкът се поставя във вода с добавена каменна или морска сол в нея, за предпочитане е в кристален съд, но може и в друг за 24-48 часа.

Внимавайте!!!  Солта е кристал, който поема натрупаната в камъка енергия, освобождава го и го изчиства. Не всички камъни обаче подлежат на обработка със солен воден разтвор.  За Селенита, Кехлибара, Малахит, Гипс, Целестин, Лазурит и Тюркоаз солената „баня” може да бъде фатална и те да се повредят или разпаднат. За тях е препоръчително да се почистват в суха каменна или морска сол. Внимавайте при меките кристални структури, солената вода може да подейства абразивно, а това да измени повърхността им.

3. Изчистване със сапунена вода – камъкът се измива с мек сапун (отнася се за обработени, полирани камъни), като си представяме за 1 минута струята течаща вода, като бяла светлина, която пречиства енергийно кристалът.

4. Изчистване в река или в морето - измиваме ги.

5. Изчистване чрез ароматен дим – може да използвате тамян, ароматни пръчици, свято дърво Паоло Санто или изсушени стръкове от Салвия, Кедър и др. Преминаването на камъните през пушек (одимяването) е ефикасен метод за пречистване, който може да се прилага за всички видове минерали и кристали.

6. Изчистване чрез звук - може да използвате тибетски или кристални купи, камбани или чинели. Звукът от тези предмети създава силно пронизващ резонанс, който пречиства всяка негативна енергия не само от кристалите, но и в помещението, в което се намирате.

7. Изчистване чрез силата на земята – заравят се в земята за 3 дни, след което се измиват с течаща вода. Внимателно издълбайте една дупка с ръце (никога не използвайте остър предмет) и поставете камъка. Ако мислите, че камъкът е поел много силна негативна енергия, можете да го оставите заровен за един пълен лунен цикъл.

8. Изчистване на кристала с една бяла свещ, съд с вода и каменна или морска сол: Запалете свещта. Между вас и свещта поставете съд с вода, в който поставете кристала.  След това кажете: “Чрез силата на водата и огъня пречиствам този кристал от всяка информация”. След това извадете камъкът от водата, подсушете го и го сложете в купичка със сол да престои заровен през нощта. На сутринта е готов за зареждане и употреба.

След като кристалът е изчистен е необходимо да го заредите с енергия чрез някой от изброените по-долу начини.

ЗАРЕЖДАНЕ: След изчистването, можем да го заредим, като го оставим на открито на слънчева светлина, на лунна светлина, на дъга и др. В зависимост от това, с коя от природните сили е зареден кристалът, той започва да я излъчва. Планинският кристал например обича слънцето и може да стои на слънце непрекъснато, но Аметистът и Розовият кварц, избледняват, ако са изложени на слънце твърде дълго.

Можем да заредим кристалите с цветове, като за целта кристалът се увива в парче цветен плат или хартия в продължение на 24 часа. Този метод се използва при следната медитация с кристали.

Можем да ги заредим на свещени места, като място за молитва или място със силна енергия – манастири, църкви или пирамида. Един много подходящ за всички минерали и кристали метод е поставянето им под пирамида, каквато всеки може да си направи от най-обикновен картон, а ако имате специално изработена ще е още по-добре.

Изчистване и зареждане на кристали с друза – поставете кристалът върху/вътре в една голяма друза или го заобиколете от по-малки друзи. Те действат като лечители. Друзата може да послужи като генератор, който да зарежда с енергия по-малките кристали и минерали, като им позволява да се настроят по естествен начин и да балансират техните вибрации. Друзата е чудесно средство, с което да държите всичките си кристали чисти и в готовност за работа.

ПРОГРАМИРАНЕ: След изчистването на кристала, той може да бъде програмиран, което означава да се предаде и съхрани определен вид информация и вибрационен модел в него. Това може да бъде някаква мисъл, желание, идея, цвят, емоция, звук или каквато и да било друга вибрация. Най-важното условие при програмирането на кристала е да имаме силно изразено намерение и да използваме положителни утвърждения, като например “искам да съм щастлив и здрав”, а не отрицателни като “не искам да съм нещастен и болен”. Вибрационният модел се запазва в кристала докато не бъде целенасочено изчистен от него.

Ето три примерни начина, от които може да си изберете как да програмирате кристал:

1) Програмиране на образ или емоция – Поставете кристалът пред третото си око и си представете как от там излиза светлина, която вкарва енергията на образ или емоция в кристала. Ако искате да програмирате кристалът за любов, тогава го поставете пред сърдечната си чакра и помолете кристалът да ви помогне да имате щастлива и споделена любов с най-подходящия човек (този който е определен за вас) или да срещнете вашата половинка (истинската любов). Формулирайте го с ваши думи, но не споменавайте конкретни имена, защото Вселената знае по-добре кой е вашият най подходящ партньор и кой е истинската ви любов. Тези програми отнемат от 5 до 10 мин.

2) Програмиране в 5 стъпки:

- 1 – Изчистете своят кристал с предпочитания от вас метод и се усамотете с него някъде, където няма да бъдете обезпокоени по време на процеса на програмирането.

- 2 – Задръжте кристала във вашата доминантна ръка (лява, ако сте левичари) и изчистете своето съзнание от всякакви мисли. Започнете да се фокусирате върху вашето намерение за програмирането на кристала.

- 3 – Фокусирайте се върху вашето намерение за кристала като изричате на глас описателни думи. Например: Ако желаете да програмирате кристала си да ви донесе вътрешно спокойствие, започнете да повтаряте думите „вътрешно спокойствие” отново и отново. Ако обстановката не позволява да изричате думите прекалено високо на глас или се опасявате, че бихте могли да привлечете ненужно внимание, можете да шепнете думите.

- 4 – Повторете думите на вашето намерение, като един вид наричане и върху недоминантната си ръка, след което поставете тази си ръка върху другата в която държите кристала. Притиснете ръцете и почувствайте как вибрациите преминават в кристала.

- 5 – Продължете да държите кристала и да повтаряте вашето намерение докато усетите, че вибрациите са потънали в кристала напълно. Ако почувствате, че е необходимо, повторете четвърта стъпка.

3) Програмиране на кристала с 3 бели свещи: Подредете ги в равностранен триъгълник с върха към вас. Вземете камъкът и го сложете по средата на триъгълника. Представете си как около него се образува сфера от енергия идваща от свещите и кажете (това е само пример, може да изречете всичко друго по ваше желание): “Чрез моята сила и енергията на огъня те зареждам с енергия за моето най-висше благо и за висшето благо на всички, сега”. Представете си как топката се смалява докато кристалът я погълне напълно. Ако правилно сте го програмирали след това, когато го вземете в ръце ще имате усещането че той пулсира.

След като интуитивно усетите, че кристалът е поел вибрациите, енергията и програмата, които сте му задали, отворете ръцете си и му благодарете. Той вече е програмиран и ще ви бъде верен помощник!

Техника за ОТПРОГРАМИРАНЕ: За преустановяване на програмата, която сте задали, повторете стъпките на програмирането. Поставете кристалът пред третото око или сърдечната чакра и визуализирайте образът или емоцията, които сте вкарали в него как се разграждат или изчезват. Вдишайте дълбоко и духнете върху кристала, виждайки как издухвате програмата вън от кристала и той остава чист.

Tags: , ,

Comments are closed.