7-ма Сахасрара

7-ма чакра Сахасрара

7-ма чакра Сахасрара

Теменна чакра – САХАСРАРА АЗ ЗНАМ”

Седма чакра Сахасрара се намира на върха на главата в областта на фонтанелата. Наричана е още теменна или коронна чакра. Това е чакрата на висшето познание, духовност, мъдрост и просветление. Тя е нашата основна връзка с Вселената и с Висшия разум. През нея космическата енергия навлиза в човека. Енергийният поток навлиза през тази чакра, за да премине през всички чакри в човешкото тяло и извън него, способствайки за правилното им функциониране и за добрия енергиен баланс в цялата ни система. Тя е изключително важна за способността ни да получаваме мисли, идеи и информация от Божествения разум. Когато човек достигне високо духовно развитие, тя се превръща в канал за излъчване и приемане на енергия. Тя започва да излъчва бързи вибрации с много висока честота и сияе в различни цветови нюанси на цикламеното, виолетовото и бялото. Когато е блокирана обаче, тя изглежда тъмна като нощно небе. Тази чакра отключва свръхсъзнание, с което човек постига единство с Вселената и с цялото човечество. Разширеното съзнание извежда човек над нацията, над расата, извън пространството и времето. Човек чувства единение с космоса и връзката си с духовния свят. Но както шеста чакра Аджна, така и Сахасрара, се активира и отваря след постигане на духовно израстване в най-висока степен. Този процес е не само бавен, но и труден за някои хора. Задължителни условия са положителните чувства към всеки и към всичко, и чистите мисли и намерения във всеки един момент. Тази чакра се свързва с единството на цялото същество на човека – физическо, емоционално, ментално и духовно. Ако този център е затворен, човек не може да изживее връзката си с духовното. Той вероятно не разбира какво имат пред вид хората, когато говорят за духовните си преживявания. Ако центърът е отворен, човек често изживява духовността си в много лична и уникална за него форма. Тази духовност няма нищо общо с тази определена от догмите. Това е по-скоро начин на съществуване, състояние на трансценденция от земната реалност в безкрайността. Тя излиза извън рамките на физическия свят и вдъхва на човек чувството за цялостност, покой и вяра, придавайки смисъл на неговия живот. Усещанията са за абсолютен покой, радост от живота и разбиране, че всяко нещо в живота си има своя причина и красота. Онези при които седма чакра е силно развита, може да имат завладяващи срещи с други светове. Тук за разлика от преживяванията на шеста чакра, където се чуват гласове-напътствия, (които понякога могат да спасят животът ви) отварянето на седма чакра може да ви погълне тотално. Преживяванията на седма чакра могат да ви издърпат буквално през върха на главата. Обикновено ще намерите пътя обратно, но понякога това може да бъде опасно. Хората при които тя е добре развита, могат също така да се потопят в морето от творчески и новаторски идеи, които изобилстват в духовните измерения. Теменната чакра се влияе от мисли и чувства за:

7-ма чакра Сахасрара - цвят цикламено, виолетово и бяло

7-ма чакра Сахасрара – цвят цикламено, виолетово и бяло

- Бог – желанието да се доближим до него или да се отдръпнем, да бъдем безучастни или гневни на Създателя (нарушената връзка с Бога).

- Религията и духовността – при негативни преживявания с някоя от официалните религиозни системи, гневът и нежеланието да простим задръстват коронната чакра.

- Божествените напътствия – чувствата ни във връзка с насоките и идеите, получавани от Универсалния източник, желание или отказ от познание. Понякога хората се плашат от идеята „някой” да им казва какво да правят, дори и този „някой” да е Бог или колективното подсъзнание.

- Вярата и доверието – нашата готовност или нежелание да получаваме информация от по-високи измерения.

Местоположение: Най-горната част на главата

Аурично тяло: 7-ми слой – Каузално тяло

Елемент: Вселена

Цвят: Цикламено, лилаво и бяло

Символ: Хилядолистен Лотус

Сфера на действие – функция: Приема космическата енергия, свързва ни с Висшия ни Аз, божествени напътствия, ясно знаене, висше познание, духовност, мъдрост, просветление.

Физически органи: Горната част на мозъка, черепната кутия, хипофиза.

Физиологични функции – регулира: Хипофиза, централна нервна система, горната част на мозъка и черепната кутия.

Духовни функции: Просветление, връзка с Вселената, достигане до Божествено съзнание, духовност, мъдрост, познание.

Жлези с вътрешна секреция: Хипофиза

Минерали и кристали – прозрачни и бели:

Диамант, Планински кристал, Аналцим, бял Апатит, Апофилит, бял Исландски шпат, бял Корал, бял Магнезит, Опал, бяла Перла, Слюда, прозрачен Турмалин-Ахроит, Флуорит, Хаулит, Циркон и др.

Мантра: Ом

Музикална нота: Си

Симфония: Бранденбургски концерт на Бах в си-мажор.

Аромотерапия: Тамян, Розово масло, Нероли – използва се аромо-лампа; правят се ароматни бани или масаж.

- Аромати за палене - Смирна, Тамян, Сандалово дърво

Извисени Учители от Йерархията на Светлината: Владичица Нада, Серапис Бей, Сен Жермен, Атина Палада, Еос

Архангели: Метатрон

Теменната чакра ни свързва с цялото, с вселената и с плана на душата. Човек знае за истинността на нещата. Когато тази чакра е чиста и балансирана, човек знае и разбира всичко в живота. Той се чувства свързан с духовния свят и у него няма страх, защото наистина знае. Такъв човек не се тревожи и разбира, че всички опитности през които минава имат определен смисъл, независимо колко болезнени могат да бъдат понякога. Той се доверява на вътрешния си глас, има разбиране и осъзнаване за света, основавайки се на много точна интуиция. Тази чакра, когато е отворена, подтиква човека да направи разлика между сегашния си начин на живот и възможността да живее по-съзнателно, отключва съзнанието и осъзнаването. Тук както и при шеста чакра Аджна, също я има способността да се предвиждат предстоящи събития и да се навлиза в дълбоки житейски връзки. Малцина са хората, които достигат до най-високите нива на познание и до вселенското съзнание. Тези хора, които вървят по този път, са толерантни към другите хора и ги приемат такива каквито са, без да се опитват да ги променят, осъждат или да парадират с познанието си. За повечето хора обаче, това ниво на съществуване остава скрито и неясно. Блокажите в тази чакра често се изразяват с дълбока дезориентация. В този случай, човек дори и да живее добре, и да е материално и интелектуално успешен, той се чувства така, сякаш не вижда смисъл в живота си, усеща липсата на нещо, което и той самият не знае какво е. Духовната празнота е придружена с чувства като страх, откъснатост и вътрешна самотност. Всички тези чувства изчезват обаче, когато човек започне да работи над себе си и над духовното си израстване. Тогава този духовен стремеж, който се появява у такъв човек, по един естествен начин променя начинът му на мислене и на възприемане на живота като цяло. Появява се желание за практикуване на различни духовни практики и медитация, а това от своя страна, води до отварянето на този толкова важен енергиен център, както и на всички останали. От всички методи на лечение и развитие на теменната чакра, медитацията е едно от най-добрите средства, позволявайки ни да постигнем едно по-дълбоко и по-голямо ниво на осъзнатост. Ефектът от медитацията се усилва още повече, когато е в съчетание с кристали, които както знаем имат функцията да усилват многократно енергията. Прекрасна медитативна практика е издигането на Кундалини (от Сахаджа йога), което задължително завършва със защитен бандан (7 пъти). При тази медитация, енергията Кундалини преминава през всички чакри от 1-ва нагоре, докато стигне до 7-ма теменна, където ясновиждащите хора могат да наблюдават поток (стълб) от светлина излизащ през върха на главата на медитиращия, за да се свърже с Вселенския разум. Издигането и нагоре по гръбнака, предизвиква разширяване на съзнанието и проявление на свърхестествените ни способности.

Теменната чакра свързва физическата нервна система с космическия разум. Нашата нервна система контролира и координира всички органи и структури на тялото, служейки като радиоприемник на вътрешни и външни сигнали и всъщност се простира извън нашият мозък в етера във вид на фини ленти от златни нишки като светлинно кодирани влакна, свързващи ни с други слоеве на реалността. Уроците на този център са с много аспекти, тъй като те основно включват поддържането на фин баланс от цялостност, необходим за пътешествията между физическата и не физическата реалност. Всеки енергиен център работи в хармония с другите и отваряйки ума и сърцето си за осмисляне на огромните възможности, неизбежно прави повече място за вибриращите космически енергии така, че те да навлязат във вашето тяло и да разширят вашия живот.

Когато е БАЛАНСИРАНА: Чувство за единение с Вселената, цялостност и завършеност, получаване на информация и напътствия от духовните наставници, просветление, свръхсъзнание, връзка с Висшия Аз, божествени напътствия, ясно знаене, мъдрост.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

  • В емоционален план: Духовна ограниченост, ограничаващи убеждения, объркване, фанатизъм, дисхармония, скептицизъм, апатия, отрицание на духовността.
  • Във физически  план: Нарушение на мозъчното кръвообръщение, повишаване на вътречерепното налягане, главоболие, мозъчни тумори, инсулт; болести на психиката – депресия, психози, лудост, затвореност.

Причини за блокиране: Атеизъм, гняв към определена религиозна система, нарушена връзка с Бога, отказ от познание, неизлекувани негативни емоции и мисли свързани с Божествените напътствия, нежелание да получаваме информация от по-високи измерения.

Утвърдителни съждения: АЗ ЗНАМ! АЗ СЪМ ЕДНО ЦЯЛО С БОГ И ВСЕЛЕНАТА!

Вижте видеото с още утвърждения съответстващи на 7-ма чакра Сахасрара:

-  Аз съм!

-  Аз съм осветен и възнесен към светлината!

-  Аз съм единството на земя и небе!

-  Аз съм съвършенство!

-  Аз съм изпълнен с мъдрост!

-  Аз съм здраво и хармонично единство на тяло, ум и душа!

-  Аз съм в прекрасна връзка с Вселената!

-  АЗ СЪМ ЕДНО ЦЯЛО С ВСЕЛЕНАТА!

Седма чакра Сахасрара, се свързва със седмия слой енергийно тяло ограждащо физическото – каузалното тяло или наречено още кетерна матрица (от Кетер – „венец на божественото”). Това е менталното ниво на духовността. Контурите му повтарят яйцевидната форма на аурата. Простира се на 90-120 см. от физическото тяло, в зависимост от особеностите на индивида. Някои лечители с ясно виждане, описват този слой, като златиста яйцевидна форма, изтъкана от хиляди златни нишки, с трепкаща златиста светлина, чийто вибрации са много бързи, наподобяващи блещукане. В него се съдържа златистата решетъчна структура на физическото тяло и всички чакри. На това ниво всички чакри и телесни органи са оформени от златиста светлина. Това е най-силният и най-здравият слой на ауричното поле, който предотвратява проникването и предпазва енергийното поле така, както черупката предпазва зародиша в яйцето. В златистото матрично поле се съдържа и главният енергиен поток, протичащ нагоре и надолу по гръбнака, който захранва цялото тяло. При пулсациите си нагоре надолу, този енергиен поток пренася енергия през корените на всяка чакра и свързва енергията поета от чакрите. Каузалното тяло съдържа матрицата на живота и е последното ниво пряко свързано със сегашното превъплъщение на човека. Отвъд него е космическото ниво, което не може да се изживее в ограничените рамки на едно превъплъщение.