6-та Аджна

6-та чакра Аджна

6-та чакра Аджна

Челна чакра – АДЖНА -„АЗ ВИЖДАМ”

Шеста главна чакра, се намира между веждите, над моста на носа и малко по-нагоре. Често я наричат челна или Аджна, но е най-известна, като чакра на Третото око и това я описва най-точно. Tя се асоциира с духовното развитие. Тази чакра е малко по-различна от другите, заради окото в средата. Този енергиен център е обагрен в индигово-синьо с бели искри и виолетови проблясъци. Тази чакра е центърът на нашата интуиция, шесто чувство, телепатия, ясно виждане, проницателност, чувствителност, логическото мислене и концентрация. Отворената чакра на третото око ни дава възможност да получим достъп до духовното поле, което пресича измеренията на пространството и времето. Това прави възможна връзката с онези фини енергии, които са недостижими за обикновените ни сетива. Да виждаш цветовете на енергията, да чуваш напътствия от други светове и да бъдеш в телепатична връзка с останалите, са напълно характерни неща за тази чакра, когато тя е отворена. Чрез нея, ние можем да се потопим в красотата на Вселената, да чуваме звуци и да виждаме цветове, които ги няма тук на земята, и които остават скрити за нас до момента на отварянето на този енергиен център. Отворената и добре хармонизирана чакра, ни прави много силно интуитивни, с екстрасензорни възприятия и способни реално да проявяваме нашите мисли. В чакрата на третото око откриваме и функциите на знанието. Тя е отговорна за проникването на творческите идеи произлизащи от този център. Ако тази чакра е балансирана, идеите са последвани от адекватни действия, чрез които се осъществяват на физически план. Тази чакра ни помага да трансформираме суровите идеи в завършени и да придобием по-ясна и детайлизирана представа за нещата. Човек с отворено трето око, притежава високо развито въображение. Такъв човек може да получава видения и да ги разбира, телепатията е силно развита и той е способен да поддържа телепатична връзка с другите.

Ако поемете дълбоко дъх, затворите очи и се съсредоточите в областта между тях, ще можете да видите или усетите определен обект с овална форма обагрен в индигово-синьо. Това е вашето трето око, което гледа право към вас. Това е окото на вашия Висш Аз. Причината окото да е обърнато към вас и да ви гледа, е защото всичко е вътре във вас. Няма нищо друго, освен това, което е в сърцето и ума ви. Илюзия е, че физическия свят съществува отвън и отделно от вас. У много хора третото око е силно, но остава спящо, сякаш клепачът му е затворен. Третото око заснема филма на целия ви живот, включително всичко онова, което мислите, чувствате и вършите. Също така то записва всички емоции, излъчени от хората, с които някога сте общували. Хората с ясно виждане потвърждават, че когато преминем отвъд, ние ще гледаме този филм правейки преглед на живота си. Когато чакрата на третото око е чиста, ще видите окото на Висшия си Аз, гледащо право към вас. Ако е покрито с клепач, това означава, че е затворено. Той може да е плътно затворен, полуотворен или премигващ. Има вероятност третото око да е напълно засенчено, което изцяло блокира духовното зрение. Тази чакра се влияе от мисли и чувства за:

- Бъдещето – желание или отказ да се види какво предстои.

- Миналото – ако сте видели нещо, което ви е изплашило; ако в минал живот или в този сте били  преследвани, защото сте били ясновидци (такива хора в миналото са били наричани „вещици” и са били екзекутирани), в този случай тази чакра може да е блокирана.

- Убеждения свързани с духовния свят – ако искате да видите или се страхувате да видите ангели и други нефизически същества.

Местоположение: В центъра точно между веждите и малко над тях.

6-та чакра Аджна - цвят индигово-син

6-та чакра Аджна – цвят индигово-син

Аурично тяло: 6-ти слой – Небесно тяло

Елемент: Светлина

Цвят: индигово-синьо с виолетови проблясъци.

Символ: Лотус с 96 листенца

Сфера на действие – функция: Интуиция, ясновидство, визуализиране, чисто познание.

Физически органи: Очите, ушите, носа, синусите, челото, епифиза, хипоталамус, малкият мозък, лицето.

Физиологични функции – регулира: зрение, слух, обоняние, синуси, лицевите нерви, малкият мозък, част от нервната система.

Духовни функции: Висша интуиция, телепатична енергия, шесто чувство, ясновиждане, прозорливост.

Жлези с вътрешна секреция: Епифиза

Минерали и кристали – индигово-сини и лилави минерали и кристали я балансират, изчистват и стимулират мисленето.

– Аметист, виолетов Жадеит, Йолит (Кордиерит), виолетов Кунцит, виолетов Лазурит (Лапис Лазули), син Опал, син Сапфир, Содалит, Сугилит, Танзанит, син Турмалин, виолетов Флуорит, син и виолетов Шпинел и др.

Мантра: Аум

Музикална нота: Ла

Симфония: Струнен квартет на Менделсон в ла-мажор

Билки: Кантарион, Смърч

Аромотерапия: Жасмин, Мента, Лимонова трева, Тамян, Босилек. Използва се аромо-лампа; правят се ароматни бани или масаж.

- Аромати за палене - Алое (стръкове), Босилек, Жасмин, Мастикс, Сандалово дърво, Мента, Розмарин, Безсмъртниче, Тамян, Хвойна

Извисени Учители от Йерархията на Светлината: Серапис Бей

Архангели: Михаил

Шестата чакра оказва влияние върху много сложни биохимични процеси на епифизата и хипофизата и служи като инструмент за отварянето на вашата осъзнатост във времето, което съществува едновременно. Третото око е отвор в не-физическата реалност – една високо ценена врата към вътрешните и външните светове, като неограничен източник на познания. Този център е свързан с преживяването на разширени възприятия. Уроците тук включват преодоляването на страха от знаенето за това какво възприемат вашите разширени сетива, за да проникнат в загадките, разкрити чрез развитието на вътрешното ви зрение. Човек при когото този център е отворен, може много добре да се справя с негативните мисли и да ги трансформира в позитивни импулси. Тази чакра позволява на човек да се самоопознае.

Блокажите в тази чакра, физически се изразяват в главоболие или заболяване на някое от сетивата (зрение, обоняние, слух), слаба концентрация и трудности в запаметяването. Също така прекомерната плахост може да е знак, че тази чакра е блокирана. За отварянето на тази чакра е необходимо първо да изчистим всякакви скрити емоции. Такива скрити емоции може да са породени от някаква емоционална ситуация, която ви разстройва и вие незабавно затваряте третото си око и не желаете да видите онова, което ви причинява мъка. Това трябва да се има пред вид, когато се работи с този център.

Едно лесно упражнение за отваряне на третото око е да поставите средния си пръст върху моста на носа и да го приплъзнете няколко сантиметра нагоре, като вдишате дълбоко и си представите как отваряте клепача. Представете си как от коренната ви чакра тръгва светлина, минава през втора, трета, четвърта и пета чакра, и как прави завой в шеста чакра и се изстрелва навън през третото ви око. Някои хора усещат това буквално като светлина или лазерен лъч. При други изживяването е само емоционално. Достатъчно е дори само да си представите как усещате светлината, която тръгва нагоре по гръбначния ви стълб от коренната чакра, стига до шеста, прави завой и се изстрелва навън през третото ви око.

Когато е БАЛАНСИРАНА: Силна интуиция, ясновидство, психични способности, вярно тълкуване, добро зрение, проницателност, телепатия, чувствителност, логическо мислене, добра концентрация, способност за визуализиране.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

  • В емоционален план: прекален рационализъм, упорство, предразсъдъци, не добро виждане на нещата, неправилна преценка, самозаблуда, отричане на реалността, натрапчиви мисли.
  • Във физически  план: Замъглено зрение, заболявания на очите, заболявания на ушите, заболявания на носа, заболявания на лицевите нерви, главоболие, кошмари, слаба концентрация, слаба памет.

Причини за блокиране: предразсъдъци, неправилно тълкуване и възприемане на действителността, нежелание за виждане, неясно виждане за смисъла на живота, неизчистени скрити емоции, прекомерна плахост.

Утвърдителни съждения: АЗ ВИЖДАМ И ЗНАМ МОЯТА МИСИЯ!

Вижте видеото с още утвърждения съответстващи на 6-та чакра Аджна:

-  Аз съм!

-  Аз съм съзнателно възприемане на съществуването!

-  Аз съм с богато въображение и интуитивен!

-  Мислите ми текат в позитивна посока и ме създават по чудесен начин!

-  Аз съм лечебна енергия!

-  Аз съм синтез на моето съзнание с моето подсъзнание!

-  Аз съм творческото присъствие на Вселената!

Шеста чакра Аджна съответства на шестия слой аурично тяло наречено Небесно тяло. Шестият слой е емоционалното ниво на духовноста, чрез което изживяваме духовен екстаз, практикувайки медитация и други техники за трансформация. То огражда физическото тяло на 60-90 см. Когато стигнем точката на «съществуване», в която осъзнаваме връзката си с цялата Вселена, когато съзрем светлината и усетим любовта във всичко съществуващо около нас, когато се потопим в светлината и почувстваме, че сме част от нея и тя е част от нас, когато почувстваме, че сме едно цяло с Бога, значи сме издигнали съзнанието си до шесто ниво на аурата. Някои лечители надарени с ясно виждане описват този слой, като изграден от прекрасна трепкаща светлина, обагрен предимно в пастелни тонове. Тази светлина представлява опалосцентно златно-сребристо сияние, като пробляскващи пайети от седеф. Формата на небесното тяло не е така определена, както на ефирната матрица. Тук излъчваната светлина обгражда тялото подобно на светлина от пламъка на свещ, а вътре в това сияние се виждат по-ярки и мощни светлинни лъчи.