5-та Вишудхи

5-та чакра Вишудхи

5-та чакра Вишудхи

 Гърлена чакра – ВИШУДХИ - „АЗ ОБЩУВАМ”

Петата главна чакра е гърлената чакра Вишудхи. Тя е разположена в областта на щитовидната жлеза. Върти се бързо и е обагрена в небесносиньо, морско синьо или тюркоазено. Когато е чиста и балансирана, тя е светла и искряща, но когато е замърсена, тя потъмнява. Пета чакра е центърът на творческото изразяване и комуникацията. Чрез този център, ние даваме израз на това, което мислим, чувстваме, желаем или отричаме. Тази чакра ни помага правилно да определяме кога да казваме „да” и кога „не” в различни житейски ситуации. Тя е онзи център, благодарение на който ние сме в състояние да изразяваме желанията на физическото тяло и на нашата душа. Балансираната гърлена чакрата се изразява чрез добрата способност за комуникация. Човек с добре функционираща гърлена чакра не е склонен към повърхностни разговори, има способността да разбира себе си и другите, и може да направи себе си разбираем за другите. Когато тази чакра е балансирана, тя прави човека също така способен да изслушва хората. Когато е напълно отворена, чувства, мисли и вътрешни познания се изразяват открито без страх. Когато е в дисбаланс се появяват две основни затруднения в поведението – неспособността да се говори или неспособността да се мълчи. А на физическо ниво могат да се появят проблеми с щитовидната жлеза, нарушения в метаболизма, проблеми с гърлото и устната кухина и другите органи около тази чакра. Тя се влияе от мисли и чувства свързани с:

- Изказването на своята истинапред себе си и други хора.

- Публични изяви пеене, изнасяне на речи, писане, преподаване, актьорска игра.

- Искания свързани със задоволяване на собствените потребности от Бог, от близки, приятели, работодатели или от самите себе си.

Страховете, свързани с общуването, свиват гърлената чакра и често водят до физически смущения в тази област. А маниакалният стремеж към изява от друга страна, води до свръхстимулиране на чакрата, като тя увеличава максимално размера си и е в дисбалас с другите чакри. По принцип няма нищо лошо в това чакрите ни да са с голям размер, ако всички са с еднаква големина. Но ако са с различни размери, тогава балансът не е добър и те не функционират правилно.

5-та чакра Вишудхи - цвят светло син

5-та чакра Вишудхи – цвят светло син

Местоположение: Гърлото – в областта на адамовата ябълка

Аурично тяло: 5-ти слой – Ефирно матрично тяло

Елемент: Етер (ефир)

Цвят: Светло син

Символ: Лотус с 16 листенца

Сфера на действие – функция: Общуване, себеизразяване, комуникация със света, изява, артистичност, дипломация, колективност, красноречие.

Физически органи: Областта на шията – гърло, рамена, врат, челюсти, устна кухина, щитовидна жлеза, ларинкс, сливици.

Физиологични функции – регулира: Щитовидна жлеза, паращитовидна жлеза, гърло, гласни струни, слух, рамена, врат, челюсти, уста, ларинкс, сливици, метаболизъм.

Духовни функции: Изразяване, общуване, честност, откровеност.

Жлези с вътрешна секреция: Щитовидна жлеза, паращитовидна жлеза.

Минерали и кристали –  сини и сиви минерали и кристали я балансират, изчистват и допринасят за дълбоко спокойствие:

Азурит, Целестин, Хризокола, Лунен камък, син Опал, Седеф, Тюркоаз, син Топаз, син Халцедон, Син кварцов кристал, Аквамарин, Амазонит, Лазурит (Лапис Лазули), Син друзовиден камък, Сапфир, Содалит, син Апатит, сив и син Ахат, син Кианит (Дистен), Лабрадорит, син Обсидиан, сив Оникс, Сапфир, Соколово око, син Турмалин – Индиголит, син Флуорит, син Шпинел.

Мантра: Хам

Музикална нота: Сол

Симфония: Бранденбургски концерт на Бах в Сол-мажор

Аромотерапия: Евкалипт, Камфор, Мента, Римска лайка, Манука, Камшиче – използва се аромо-лампа; правят се ароматни бани или масаж.

- Аромати за палене – Градински чай, Лавандула, Лаврово дърво, Сандалово дърво, Мастикс (смола, медицинска дъвка), Евкалипт, Тамян.

Извисени Учители от Йерархията на Светлината: Ел Мория, Серапис Бей, Орион, Анжелика, Атина Палада, Еос, Лао-Дзъ, Куан Ин.

Архангел: Гавриил

Когато е БАЛАНСИРАНА:

Комуникативност, ясно общуване, ясно изразяване, артистичност, дипломатичност, самоувереност, независимост, експресивност, склонност към поезия, стремеж към знания.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

  • В емоционален план: Прекомерно говорене, клюкарстване, неспособност за изслушване, необщителност, страх от говорене, потиснатост, самоизтъкване.
  • Във физически  план: заболяване на щитовидната жлеза, възпаление на гърлото, заболяване на ларинкса, проблеми със слуха и говора, заекване, напрежение в областта на врата и раменете.

Причини за блокиране: Богохулство, груби думи, сарказъм, арогантност, изричане на лъжи.

Петата чакра – Вишудхи, е от изключително значение, защото от тук ние използваме съзидателната сила на речта, за да изразим своите мисли и емоции и да ги внесем в реалността. Посредством този център, ние научаваме уроците за силата на думите чрез изричането на своята истина и изразяването на своите идеи. Тук се корени и страхът от провал, който пречи на хората да рискуват да създадат онова, което най-много желаят. Това важи както за личните приятелства, така и за обществения живот като цяло. За да се освободите от това чувство и да отворите чакрата си трябва да поемете риска и да се заемете с професията която ви харесва, да осъществите контактите, които желаете и да разкриете чувствата, които ви вълнуват. Дишането е ключът към тази чакра. Когато насочите вашето внимание към която и да е от вашите чакри, и упражните ритмичното вдишване със звука на вятъра в пещерата в задния край на вашето гърло, това ще ги отвори за по-голяма възприемчивост и осъзнатост.

Утвърдителни съждения: ИЗРАЗЯВАМ СЕБЕ СИ ЧЕСТНО И ОТКРОВЕНО!

Вижте видеото с още утвърждения съответстващи на 5-та чакра Вишудхи:

-         Аз съм!

-  Аз съм Вселенски израз!

-  Аз съм в прекрасна комуникация с другите хора!

-  Приемам себе си такъв какъвто съм!

-  Аз имам здраво самоосъзнаване!

-  Аз съм хармоничната връзка между моето мислене и чувстване!

-  Аз съм в безопасност с моята способност на изразяване!

-  Аз съм вдъхновяващото присъствие на Вселената!

Петата чакра Вишудхи съответства на петия слой от ауричното тяло – Ефирното матрично тяло. Нарича се така, защото в него се съдържат всички форми, съществуващи на физическо ниво включително чакрите, физическите органи и силуета на физическото тяло, все едно са запечатани на хелиографско копие или матрица. Този слой прилича на фотографски негатив. Структурата на първия ауричен слой – етерния, се определя от този ефирен матричен слой. Това е матрицата, идеалната форма, която трябва да заеме първият ефирен слой на нашата аура. Ефирното матрично тяло е разположено на 30 – 45 см от физическото тяло. Когато има болестно състояние в организма на човека, първият енергиен слой етерният (ефирният), се деформира и тогава лечителят трябва да работи с ефирната матрица, за да се възстанови първоначалната му форма. На това ниво звукът създава материя и тук звукотерапията е най-ефективна, като метод на лечение. Пред погледа на ясновиждащия се разкриват светли или прозирни линии на кобалтово син фон.