4-та Анахат

4-та чакра Анахат

4-та чакра Анахат

 Сърдечна чакра – АНАХАТ - „АЗ ОБИЧАМ”

Четвъртата главна чакра наречена сърдечна чакра, се намира в центъра на гръдния кош. Тя се върти със средна скорост и основният и цвят е зелен. В тази чакра, могат да се наблюдават няколко цвята, започвайки от зеленото, което е израз както на това, че човек изпраща любов не само на другите, но е способен да захранва и себе си, така и на целебната сила и енергия. Преминава през розовото, което е израз на безкористната любов и се проявява у мили и нежни хора, които са способни да съзрат добротата у другите. Накрая, може да присъства и златист цвят, който е отражение на универсалната любов. Когато е чиста и балансирана, прилича на прекрасен сияещ изумруд. А когато е замърсена, става тъмно зелена. Тази чакра е центърът чрез който изпитваме любов. Колкото по-чиста и отворена е тя, толкова повече любов, човечност, благост, разбиране, милосърдие и състрадание сме способни да проявяваме към другите и към себе си. Това е чакрата, която свързва духовната енергия със земната енергия, външното и вътрешното, за да се проявят божествените качества у нас, такива като безусловна любов към всяко живо същество и към Майката Земя, състрадание, милосърдие. От този център също излизат нишки, които ни свързват със сърдечната чакра на хората, които обичаме. От там идва и изразът „сърдечни връзки”. Той се отнася именно за тези невидими енергийни нишки. Когато тази чакра функционира добре, човек е в състояние да прозре изцяло индивидуалността на другите. Може да види вътрешната светлина и красота във всеки. Но когато тази чакра е блокирана, на човек му е трудно да обича, без да очаква нещо в замяна. Сърдечната чакра се влияе от мисли и чувства свързани с:

- Любовта Божествената любов от Бог и от Висшия Аз; любовта между близките; платоничната и романтична любов (включително и нефункционални връзки, вкопчването в други хора, обсебващо поведение към някого, взаимната зависимост).

- Личните взаимоотношенияс родители, партньори, приятели и дори непознати.

- Прошката или нежеланието да простимна себе си, на други хора (живи или починали).

Всички страхове свързани с даването и получаването на любов, свиват и замърсяват сърдечната чакра. При романтичните взаимоотношения например, обсебващото и маниакално отношение към другия, разширява и задръства сърдечната чакра. Когато чакрата не е чиста, това пречи на човека да изпита дълбоко щастие и истинска любов. Когато се страхувате от истинска взаимност и близост с друг човек, поради емоционално нараняване в миналото и поради страхът да се влюбите, тогава блокирате този център. А сърдечната чакра е основният фактор за развиване на интуицията или ясното усещане. Колкото по-чиста е тази чакра, толкова по-силни са тези способности.

4-та чакра Анахат - цвят зелен с розови нюанси

4-та чакра Анахат – цвят зелен с розови нюанси

Местоположение: в средата на гръдния кош

Аурично тяло: 4-ти слой – Астрално тяло

Елемент: Въздух (вятър)

Цвят: Зелено, розово и златисто

Символ: Лотус с 12 листенца

Сфера на действие – функция: Любов, прошка, състрадание, трансформиране на енергията в безусловна любов.

Физически органи: Сърце, бели дробове, перикард, тимусна жлеза.

Физиологични функции – регулира: Сърце, бели дробове, перикард, тимусна жлеза, дишане, имунна система, сърдечносъдова система, кръвно налягане.

Духовни функции: Целебна енергия, безусловна любов, себеотдаване, великодушие, способност за изразяване на съчувствие.

Жлези с вътрешна секреция: Тимус

Минерали и кристали – зелени и розови минерали и кристали я балансират и изчистват. Стимулират сърдечната дейност, освобождават напрежението. Лечението с тях оказва влияние върху всички органи в сърдечната област и възстановява клетките.

- Авантюрин, Хризокола, Нефрит, Мъхест Ахат, Оливин (Хризолит, Перидот), Изумруд, зелен Турмалин – Верделит, Динен турмалин, Родонит, Родохрозит, розов Кварц, зелен Апатит, зелен Апофилит, Гранат – Уваровит (зелен), Диоптаз, Жадеит, розов Исландски Шпат, розов Калцит, зелен Кианит (Дистен), розов Корал, розов Кунцит, Малахит, Молдавит (Вълтавин), зелен Опал, Празем, зелен Серпентин, Смарагд (Изумруд), Унакит, розов Флуорит, Хелиотроп, Хризоберил (Берил), Хризопраз и др.

Мантра: Ям

Музикална нота: Фа

Симфония: Бранденбургски концерт на Бах във Фа-мажор

Аромотерапия: Роза, Жасмин, Естрагон, Кардамон. Използва се аромо-лампа, правят се ароматни бани или масаж.

- Аромати за палене – Роза, Тамян, Ирис – корен, Мирта, Канела, Карамфил, Сандалово дърво

Извисени Учители от Йерархията на Светлината: Иларион, Серапис Бей, Маха Чохан, Джуал Кхул

Архангели: Рафаел, Ханиел

Когато сърдечната чакра е балансирана и се движи в правилната посока, човек изпитва истинска любов и състрадание към хората. Но не само това, когато сърдечната чакра е отворена, човек се чувства свързан с целия свят в най-истинският смисъл на думата. Той приема хората такива каквито са, като вижда истинската им същност без никакво осъждане, независимо от това как те изглеждат, как се държат или как са облечени. Хората с балансирана сърдечна чакра са мили, внимателни и състрадателни. Изпълнени са с разбиране и уважение към другите и обичат и почитат Майката Земя. Такива хора имат висока социална отговорност, която е резултат от техния вътрешен подтик. Те мислят със сърцето си, и се доверяват на тяхната вътрешна интуитивна мъдрост, като се съобразяват не само със собствените си интереси и желания, но и с тези на другите. Сърдечната чакра е центърът на чистата любов. Тук любовта управлява сърцето и при това справедливо. Истинският тест, който животът на Земята предлага е възможността да прекарате всичко, на което се натъквате, през своята сърдечна чакра, признавайки удивителното разнообразие на живот без осъждане. За отварянето на сърдечния център е изключително важна оценката на красотата на живота.

Когато е БАЛАНСИРАНА:

любов към себе си и другите, състрадание, съчувствие, способност за даване и получаване на любов, съпричастност, искреност, грижовност, доверие към обкръжаващия свят, благосклонно отношение, преданост, отговорност.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

  • В емоционален план: неспособност да се обича истински, коравосърдечност, безчувственост към преживяванията на другите, жестокост, недоверие, ревност, неблагодарност, печал, пасивност, язвителност, липса на съпричастност, изолация, самотност.
  • Във физически  план: сърдечносъдови заболявания, хипертония, заболявания на белите дробове, респираторни заболявания.

Причини за блокиране: Липса на любов (вкл. към себе си и към заобикалящия свят), безсърдечие, завист, омраза.

Утвърдителни съждения: АЗ ЧУВСТВАМ ЛЮБОВ! ОБИЧАМ БЕЗКОРИСТНО ВСИЧКИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА И СЕБЕ СИ! РАЗДАВАМ И ПОЛУЧАВАМ ЛЮБОВ!

Вижте видеото с още утвърждения съответстващи на 4-та чакра Анахат:

-  Аз съм!

-  Аз съм любовта на Вселената!

-  Вселената и Аз сме едно цяло!

-  Аз съм милосърдие и толерантност!

-  Аз съм прекрасна хармония във всички аспекти на моето съществуване!

-  Аз съм най-дълбоката преданост!

-  Аз съм универсалната сила, която работи в сърдечния ми център, и която определя всичко най-хубаво в движение!

-  Аз съм любящото присъствие на Вселената!

Четвъртата чакра – Анахат, се свързва с четвъртия слой на аурата – Астралното тяло. То изпълнява трансформираща роля, през което трябва да премине цялата енергия идваща от единия свят и преминавайки в другия. Т.е. духовната енергия трябва да премине през трансформиращия огън на сърцето, за да се трансформира в по-нисшата физическа енергия, а физическата енергия от първите три аурични слоя, трябва да премине през трансформиращия огън на сърцето, за да се превърне в духовна енергия. Астралното тяло е аморфно и се състои от облаци цветове, които са още по-красиви от цветовете на емоционалното тяло. Тук цветовете са проникнати от розовата светлина на любовта. То е разположено на 15 – 30 см от тялото. Чакрите излъчват същите цветове, като тези на Астралното тяло. На астрално ниво, сърдечната чакра на любящ човек е изпълнена с розова светлина. Когато хората са влюбени, сърдечните им чакри се свързват с прекрасни арки от розова светлина. Когато те установяват връзка помежду си, от чакрите им израстват нишки, които ги свързват един с друг. Тези връзки съществуват и на много други аурични нива, освен на астрално ниво. Колкото по-дълбока е връзката между хората, толкова по-здрави са свързващите ги нишки. Когато връзката се прекъсне и енергийните нишките се късат, което понякога причинява голяма болка. Обикновено периодът за преодоляване на раздялата е времето, в което става това скъсване на енергийните връзки. До голяма степен взаимодействието между хората се осъществява на астрално ниво. В помещения, в които има хора, могат да се наблюдават големи цветни мехури с различни форми да прехвърчат между тях. Някои от тях са приятни, а други не чак толкова. Можете сами да усетите това, когато сте в помещение с хора например, може да се почувствате притеснени от нечие излъчване, а човекът дори да не осъзнава какво излъчва. Но може да се наблюдават и други много интересни процеси. Например хора в едно помещение, които си дават вид, че не се забелязват, в същото време комуникират на енергийно ниво и между тях протичат множество енергийни форми.