3-та Манипура

 

3-та чакра Манипура

3-та чакра Манипура

Слънчев сплит чакра – МАНИПУРА - „АЗ ЧУВСТВАМ”

Третата главна чакра наречена чакра на слънчевия сплит или Манипура, се намира в областта на слънчевия сплит в центъра на коремната област. Тя се върти по-бързо от коренната и сакралната и изглежда ярко жълта. Когато е чиста и балансирана, тя прилича на жълта топка слънчева светлина с блестящи бели искри. Но когато е замърсена, тя придобива мръсножълт оттенък с наличие на кафяви и черни петна. Това е чакрата на нашата личностна оценка и емоционален живот. Щом човек съществува, той изпитва емоции, а чакрата на слънчевия сплит е центърът на нашата сила, воля, успех, мъдрост, емоционална чувствителност, лична власт и его. Тя съдържа енергията на потискането и утвърждаването, затова се нарича център на силата. Третата чакра се свързва с личностното отъждествяване – „Това съм аз”, „Това е онзи, който искам да бъда”, „Това е начинът по който искам да ме приемат”, „Кой съм аз”, „Кой искам да бъда”, „Какъв искат другите да бъда”, „Какво съм длъжен да направя”. Това е мястото, където постоянното разпъване между тези въпроси създава непрекъснато вътрешно напрежение. Тя е източник на оценки и мнения за самите нас и обкръжаващия ни свят. Затова е позната още като център на страха, защото в нея се записват всички страхове свързани с това да не би да загубим нещо или някого до себе си, как ни възприемат в обществото и т.н. От там възникват и емоциите свързани с усилията за постигане на власт, контрол над ситуацията, да манипулираме и да контролираме хората около нас, чувството на превъзходство, потискането на другите. Когато изпитваме прекалена привързаност към нещо или някого, изчерпваме енергия от тази чакра. Тъй като чакрата на слънчевия сплит се свързва с емоциите, това е една от най-уязвимите чакри и понякога, когато искаме емоционално да се дистанцираме и да се предпазим от определен вид енергия от дадена ситуация или взаимоотношения, ние неволно кръстосваме ръце пред гърдите си. По този начин, ние предпазваме този енергиен център от нахлуване или издърпване на енергия. Чакрата на слънчевия сплит се влияе от мисли и чувства за:

3-та чакра Манипура - цвят жълт

3-та чакра Манипура – цвят жълт

- Сила – желанието ни да бъдем силни личности или страхът от това, маниакален стремеж към власт, страх от властни личности, тревожни мисли свързани с хора притежаващи голяма власт, мисли и спомени за моменти в които сте се чувствали потискани и ли подчинени на някого.

- Контрол – опасение да не бъдем контролирани от другите, страх да не изгубим контрол, желание да контролираме себе си, хора и ситуации.

Местоположение: Слънчевия сплит (центърът на коремната област)

Аурично тяло: 3-ти слой – Ментално тяло

Елемент: Огън

Цвят: Жълт

Символ: Лотус с 10 листенца

Сфера на действие – функция: Власт, воля, емоционална енергия, център на силата, усвояване на храна и идеи, център за приемане и разпределяне на жизнената енергия (ци, чи, прана), средище на емоционалния ни живот, нервна система.

Физически органи: Стомах, черен дроб, жлъчен мехур, слезка, панкреас.

Физиологични функции – регулира: Стомах, черен дроб, жлъчен мехур, слезка, панкреас, част от нервната система, храносмилателна система, метаболизъм.

Духовни функции: Сила на волята и на характера, самоувереност, вяра в собствените възможности, разгръщане на личността, мъдрост.

Жлези с вътрешна секреция: Панкреас

Минерали и кристали – жълти минерали и кристали я балансират и изчистват. Влияят върху нервната и храносмилателната система. Лечението с тях се отразява добре върху метаболизма, стимулират храносмилането и отделянето на стомашен сок.

- жълто Тигрово око, жълт Топаз, жълт Турмалин, Цитрин, Огнен Ахат, жълт Халцедон, жълт Кварцов кристал, златисти Скъпоценни перли, Лимонов кварц, Злато, Слънчев камък,  Диамант, Кехлибар, огнен Опал, Пирит, жълт Флуорит, Хелиодор, Хризоберил, Циркон, жълт Яспис.

Мантра: Рам

Музикална нота: Ми

Симфония: No:39 на Моцарт в Ми-мажор

Билки: Лавандула, Лайка, Анасон, Копър.

Аромотерапия: Лавандула, Лайка, Лимон, Анасон, Грейпфрут, Копър. Използва се аромо-лампа, правят се също така и ароматни бани или масаж.

- Аромати за палене - Карамфил, Розмарин, Лайка, Безсмъртниче, Тамян, Маточина, Лавандула, Сандалово дърво, Канела

Извисени Учители от Йерархията на Светлината: Кутхуми, Серапис Бей, Лейди Порша, Санат Кумара

Архангели: Уриел, Хамуел

Когато човек е с добре балансирана чакра на слънчевия сплит, той притежава необходимите хъс и амбиция за осъществяването на неговите цели и проекти. Той се чувства спокоен и уверен в средата, в която се намира. Чувства се жизнен и енергичен, и е способен да взема правилните решения и да поема отговорност. Когато чакрата на слънчевия сплит функционира добре, тя позволява на човек наистина да опознае себе си. Когато е балансирана, той чувства самоконтрол и има достатъчно самоуважение. Чакрата на слънчевия сплит е много важен център, защото тук се установяват връзките, между хората. Когато се роди дете, между майката и него има една невидима нишка, както хората с ясно виждане описват, която ги свързва през целият им живот. Такава връзка се образува и между партньорите и други хора, с които сте в по-близки взаимоотношения. Винаги когато човек установява някакви взаимоотношения с друго човешко същество, веднага се появяват връзки. Колкото по-плътен е контактът между двама души, толкова по-здрави и повече на брой са връзките. При влюбените, между чакрите им се появяват свързващи нишки. Когато взаимоотношенията между хората се прекратят, тогава тези нишки също бавно се прекъсват.

Когато е БАЛАНСИРАНА:

Има силно чувство за идентичност без желание да се доминира над другите, силна воля, чувство за самоуважение, жизненост, спонтанност, вътрешна хармония, спокойствие, удовлетворение, оптимистични възгледи, ясно осъзнаване за място, предназначение и цел в живота.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

В емоционален план: насочен навътре гняв, желание да се доминира над другите, възприемане на себе си като по-важен от другите, надменност, осъждане, критикуване, агресия, обвиняване, прекомерна активност, съмнение, отбранителна позиция, безсилие, непрекъснато безпокойство и неудовлетвореност, затруднена концентрация, самокритичност, свръхчувствителност, чувство за вина, стремеж към манипулиране, кариеризъм, прекалена амбициозност, неспособност за правилно вземане на решенията.

  • Във физически  план: проблеми с червата и задстомашната жлеза, нервен стомах, болести на храносмилателната система – язва, гастрит, камъни в жлъчния мехур, чернодробни заболявания, диабет.

Причини за блокиране: Страх, гняв, притеснение, чувство на омраза, его.

Утвърдителни съждения: АЗ ЧУВСТВАМ И МИСЛЯ!

Вижте видеото с още утвърждения съответстващи на 3-та чакра Манипура:

Аз съм!

-  Аз съм енергията на слънцето, която изпълва тялото ми с прекрасна жизненост и  захранва моето Ментално тяло!

-  Аз съм слънчевата светлина, която ме сгрява!

-  Аз съм съвършена свобода!

Аз съм ценен!

-  Аз съм в хармонична дружба с хората и със света!

Аз съм ясното присъствие на Вселената!

Третата чакра – Манипура, се свързва с третия слой на аурата – Менталното тяло. То се простира извън емоционалното тяло и е съставено от още по-фини субстанции, които се свързват с мислите и умствените процеси. Разположено е на 7,5 – 20 см. от физическото тяло. Обикновено се вижда като ярко жълта светлина, която се излъчва около главата и рамената, и обхваща цялото тяло. Тази светлина, става по-ярка и се разширява, когато човек е съсредоточен върху някаква умствена дейност. Това тяло има своя структура, в която се съдържат нашите идеи. Тук формите на мисълта могат да се видят, като мехурчета с различна яркост и форма. А върху мисловните форми са насложени допълнителни цветове, които всъщност се излъчват от емоционалния слой. Цветът представлява емоцията на индивида, свързана с мисловната форма. Колкото по-ясна е дадена идея, толкова по-ясна и добре оформена е мисловната форма, свързана  с нея. Ние усилваме мисловните форми чрез фокусиране върху мислите, които те представляват. Така обичайните ни мисли се превръщат в много мощни и добре оформени сили, които в последствие оказват влияние върху живота ни.