1-ва Муладхара

1-ва чакра Муладхара

1-ва чакра Муладхара

 Коренна чакра – МУЛАДХАРА - „АЗ СЪМ”

Първата чакра се намира в основата на гръбнака и е разположена под сакралната кост, между перинеума и половите органи и се отваря надолу. Тя се върти най-бавно от всички главни чакри и свети в блестящ рубинено червен цвят, когато е чиста. Но ако е замърсена, червеният цвят потъмнява. Основните аспекти на тази чакра са свързани с физическото тяло, въплъщението, състоянието на притежание, нашите действия и физическото осъзнаване – аз съм, аз съществувам. Тя съхранява енергията на тялото и ни позволява да се свързваме с енергията на земята. Първата чакра е изключително важна за нашия живот на земята, за ежедневието ни и нашето тяло. Тя регулира нашето физическо съществуване и нужди, както и частта от тялото, в която се намира. Коренната чакра е свързана с усещането за физическа безопасност и се влияе от мисли и чувства за:

1-ва чакра Муладхара - цвят червен

1-ва чакра Муладхара – цвят червен

- Финансовото състояние – пари, спестявания, капитал, пенсия, икономика, лотария или хазарт.

- Професията – подходяща работа, достатъчна заплата, издръжка, промяна на длъжността, повишение в службата, тревоги във връзка с безработицата, грижи за бъдещето, пенсиониране.

- Дома – планове за закупуване на жилище или за преместване; чувство на сигурност, условия, енергия и поддържане на дома (например фън шуй).

- Физическата безопасност – чувство на сигурност или несигурност.

- Потребностите – достатъчно храна и облекло за вас и близките ви.

- Имущество – автомобили, бижута, мебели и оборудване.

Местоположение: В основата на гръбнака, между перинеума и половите органи

Аурично тяло: 1-ви слой – Етерно тяло (ефирно)

Елемент: Земя

Цвят: Червен (основен цвят), кафяво, черно

Символ: Лотус с четири листенца

Сфера на действие – функция: Инстинкт за оцеляване, грижи за препитанието (пари, жилище и основни материални потребности). Желание за живот, отношение към тялото, отношение към Земята

Физически органи: Надбъбречни жлези, бедра, гръбначен стълб, седалищен нерв, дебело черво, анус, кости, зъби, крака, колена, ходила, кожа, кръвта.

Физиологични функции – регулира: Отделителна система, кръвоносна система, костна система.

Духовни функции: Доверие, решителност, реализъм при преценяване на житейските ситуации, способност за взимане на правилните решения, първична жизнена енергия, справяне с житието, ентусиазъм.

Жлези с вътрешна секреция: Надбъбречни жлези

Минерали и кристали – червени, черни и кафяви минерали и кристали:

  • Червените минерали и кристали я лекуват и балансират. Премахват умората и имат тонизиращ ефект върху организма.
  • Черните и кафявите минерали и кристали  я лекуват и балансират, засилват съпротивителните сили, успокояват целия енергиен поток и намаляват болката.

- Червен Яспис, Червен Корал, Рубин, Гранат, Хематит, Оникс, Черен Турмалин, Опушен Кварц, Черен кварцов кристал, Обсидиан, Хелиотроп, Морион, Ахат (в червени тонове), Червен Карнеол, Червеникав Халцедон, Андалузит (в червени тонове), Биотит, Диамант (за всички чакри), Черен Жадеит, Опал (черен, червен), Ставролит, Кафяво тигрово око, Червено тигрово око, Кафяв друзовиден камък

Мантра: Лам

Музикална нота: До от I-ва октава

Симфония: No:1 на Брамс в До-минор

Билки: Валериан, Липа, Бъз

Аромотерапия: Карамфил, Розмарин, Джинджифил, Ветивер, Кипарис, Кедър

Извисени Учители от Йерархията на Светлината: Владичица Нада, Серапис Бей, Христос, Атина Палада, Еос, Лейди Порша, Санат Кумара

Архангел: Уриел

При отворената (балансирана) първа чакра, човек е здраво стъпил на земята. Има ясно изградени представи и утвърждения за живота, излъчва жизненост и често е много успяващ в материално отношение. Добре балансираната Коренна чакра осигурява чувство на сигурност и безопасност. Връзката със земята непрекъснато осигурява връзка с реалността. Когато вярвате и обичате себе си, енергията може да навлезе през първата чакра, за да подпомогне собствената ви самооценка и да видоизмени страха от това да оцелееш във физическото тяло. Ако се страхувате, че няма да можете да задоволите материалните си потребности, Коренната ви чакра се свива, замърсява и потъмнява. Вие буквално я задушавате с мисли за пари, имущество или кариера. Това създава чувство на тревожност, недостиг и ограничения – „нямам достатъчно”, „нищо не ми достига”. Замърсената Коренна чакра, обикновено създава самоосъществяващи се модели водещи до финансови проблеми. Ако фокусирате тревожността си прекалено дълго време върху някои от горе изброените сфери, ще създадете реална проблемна ситуация във вашия живот, която буквално ще се претвори. Натрапчивите мисли освен това създават дисбаланс и някои от чакрите стават по-големи от другите. Различните техники за изчистване, в това число и полагането на минерали и кристали върху тях, ще ви помогнат да ги балансирате така, че да бъдат еднакво големи и чисти.

Когато е БАЛАНСИРАНА:

Материално благосъстояние, просперитет, упование в естествения поток на живота, стабилност, способност за релаксиране, здраве, жизненост, способност за освобождаване от стари модели, споделяне, подкрепа и съдействие от планетата и нейните жители, сигурност, увереност, човек се храни бавно, притежава физическа и умствена гъвкавост, щедрост, оптимизъм.

Когато е НЕБАЛАНСИРАНА:

Пристрастеност към сигурността, страх от живота, отрицание на живота, материализъм, закостенели представи, трупане на вещи, алчност, кражби, песимизъм, разпиляност, вандализъм, страх от бъдещето и способността за оцеляване, вглъбеност, нестабилност, нервност, чувство за непринадлежност, бягство от действителността, прекалено безпокойство за финансовото състояние, бедност, булимия, лакомия, наднормено тегло или тегло под нормата, анемия, болки в гърба и краката, запек, диария, липса на енергия, умора, изтощеност.

Причини за блокиране: Стрес, чувство за несигурност, страх от житейските уроци, прекален материализъм, алчност.

Утвърдителни съждения: АЗ СЪМ! ОБЗЕТ СЪМ ОТ СПОКОЙСТВИЕ И РЕАЛИЗЪМ!

Вижте видеото с още утвърждения съответстващи на Коренната чакра:

- Аз съм!

- Аз съм цялостта на Вселената!

- Аз съм в прекрасна връзка със Земята!

- Аз съм в безопасност и сигурност във всеки един момент от моето съществуване!

- Аз съм древната вяра!

- Аз съм изпълнен със сила и мощ!

- Аз съм единството на земя и небе!

- Аз съм творческото присъствие на Вселената!

Първата чакра съответства на първия слой от нашите енергийни тела – Етерното тяло. То се състои от миниатюрни енергийни линии, които образуват искряща мрежа от светлинни лъчи. Структурата му е същата като на физическото тяло, включително всички анатомични части и органи. Подобната на паяжина структура на Етерното тяло е в непрекъснато движение. Някои от ясновиждащите хора описват, че пред погледа им се разкриват искри от синьо-бяла светлина, която протича по енергийните линии на цялото плътно физическо тяло. Етерното тяло формира слой с дебелина 0.6 до 5 см, разположен непосредствено над физическото тяло, който пулсира с 15-20 цикъла в минута. Според хората способни да го виждат, цветът му варира от светлосиньо до сиво, а цветът на чакрите в този слой е същият като на Етерното тяло, т.е. от синьо до сиво. Чакрите се виждат, като въртяща се мрежа от светлина, също като светлинната мрежа, от която е образувано Етерното тяло. Човек може да види всички органи на физическото тяло, но тук са оформени от проблясваща синкава светлина. Ако се вгледате в нечие рамо в слабо осветено помещение на чисто бял, черен или тъмно син  фон, вероятно ще видите пулсациите на Етерното тяло. Ако се вгледате по-внимателно, между рамото и синята мъглява светлина ще видите празно пространство. Следва слой по-ярка синя мъгла, която постепенно избледнява, отдалечавайки се от тялото. Имайте пред вид, че щом я съзрете, тя ще изчезне, защото се движи изключително бързо. Опитайте отново и ще уловите следващата пулсация.