Ароматерапия за чакрите

Можете да комбинирате лечението с минерали и кристали с ароматерапия. Тя включва използването на етерични масла, за да се събудят всички наши чакри. За всяка чакра има много и различни етерични масла, които могат да се използват за изчистване и балансиране.

Аромотерапия за балансиране на чакрите

Аромотерапия за балансиране на чакрите

1-ра чакра Коренна – Муладхара

Първа чакра Муладхара, се свързава с основните ни потребности и нуждите ни за оцеляване. Затова ние ще използваме етерични масла, които ни помагат да се приведем в съответствие с енергиите на земята, за да почувстваме нейната подкрепа. Някои масла, които хармонизират коренната чакрата са тези от дървета, които имат дълбоки корени в земята.

Подходящи етерични масла: Сандалово дърво, Кипарис, Кедрово дърво, Палисандрово дърво, Мирта, Кедър, Ветивер, Пачули, Розово дърво, Тамян, Градински чай, Кардамон, Карамфил, Дъбов мъх, Джинджифил.

 

2-ра чакра Сакрална – Свадистан

Сакрална чакра Свадистан, се свързва с удоволствията, творческата и сексуалната енергия. Ако тя е в дисбаланс, можем да усетим липсата на сексуалното желание, или точно обратното, прекомерно високо либидо. Дисхармонията в този център често започва в пубертета, когато сексуалната енергия започва да се събужда. Липсата на самочувствие, несигурността, нарушеното хранене поради диети, или болезнеността в юношеските години, могат сериозно да доведат до нестабилност, негативизъм и отхвърляне на сексуалността у младия човек. Задържането на сексуалната енергия може да избухне по агресивен начин, създавайки сексуално объркване, емоционално отчуждаване и огорчение, отколкото откритост и любов. Творческият потенциал може да бъде погрешно насочен и да възникне борба за власт. Тази сакрална енергия вместо да бъде използвана за любов, сътрудничество или за създаване на партньорство в съюз, когато е дисбалансирана, може да породи у човек желание за власт и контрол над другите.

Подходящи етерични масла: Етерични масла, които могат да помогнат да се разпръсне негативността и ниското самочувствие са – Лайка, Градински чай, Тамян, Здравец, Жасмин, Лавандула, Мелиса, Нероли, Пачули, Роза, Сандалово дърво, Ветивер, Иланг Иланг, Черен Пипер, Маточина, Мандарина, Дъбов мъх, Ванилия, Канела.

 

3-та чакра на Слънчевия сплит – Манипура

Чакрата на слънчевия сплит е свързана с нашето личностно отъждествяване, нашето его, нашата сила и воля. Когато тази чакра се отвори, човек изгражда своята индивидуалност и по-високо самочувствие. Със здрава и балансирана енергия в слънчевия сплит, човек става уверен в себе си и в своите лични убеждения и желания. Думи като самостоятелност, отговорност, самоутвърждаване, самоконтрол, себеразбиране, са думи отнасящи се за балансираната чакра на слънчевия сплит. Ако този енергиен център е в дисбаланс, хората стават страхливи и губят способността да утвърдят истинската си същност, чувстват обезсърчение и отчаяние, стават несигурни и губят самоуважение. За щастие има някои етерични масла, които ни помагат да поддържаме положителната оценка за себе си, и чрез които намираме силата в нас, за да се справим с житейските уроци.

Подходящи етерични масла: Масла, които помагат на слънчевия сплит на емоционално ниво – Тамян, Роза, Смирна, Маточина, Нероли, Розово дърво, Сандалово дърво, Лайка, Розмарин, Бергамот, Здравец, Лимон, Лимонова трева, Хвойна, Копър, Ветивер, Кедър, Лавандула, Джинджифил, Черен пипер, Риган, Мащерка, Канела, Мента.

 

4-та чакра Сърдечна – Анахат

Четвърта чакра Анахат, е център на любовта, състраданието и милосърдието. Когато тя е балансирана и чиста, ние изразяваме своите чувства свободно, обичаме безкористно, ставаме мили, състрадателни и разбиращи. Чрез този център се усвояват уроците на любов към себе си и другите, и на приемане без осъждане. Тук са заложени също така и лечителските способности у човека. Когато има дисбаланс в този енергиен център, човек се чувства самотен, безразличен, ревнив, отхвърлен и неспособен да обича. Появяват се страх, отчаяние, омраза, осъждане, безсърдечност.

Подходящи етерични масла: Етеричните масла, които ни помагат да балансираме любовта към себе си и към другите са: Роза, Здравец, Нероли, Маточина, Исоп, Палисандрово дърво, Лайка, Иланг-Иланг, Галбан, Ангелика и Жасмин.

Етеричните масла, които успокояват душевна болка и кръвообращението, когато има стягане или сърцебиене са: Ангелика, Риган, Исоп, Лавандула, Нероли, Маточина, Роза, Лайка, Иланг-Иланг, Жасмин, Бергамот, Сандалово дърво, Ванилия.

 

5-та чакра Гърлена – Вишудхи

Пета чакра Вишудхи, се свързва със силата на словото. Името и означава чиста. Тя ни помага да изразяваме нашата истина без страх и да чуем звукът на вселената. Когато тази чакра е чиста човек се чувства напълно спокоен. Когато енергиите на гърлените чакри на двама души се смесят, те говорят помежду си активно и интензивно. В организма тя отговаря за гърлото, щитовидната, паращитовидната жлеза и метаболизма. Изберете етерично масло, което ще помогне да се отключат комуникативните умения и за пълното освобождаване на неизразените емоции.

Подходящи етерични масла: Лавандула, Липов цвят, Римска и Немска лайка, Мента, Тамян, Кипарис, Здравец, Смърч, Сандалово дърво, Чаено дърво, Мандарина, Бергамот, Синя лайка, Исоп.

 

6-та чакра Челна – Аджна

Шеста чакра Аджна, е центърът на ясното виждане, интелекта, виденията и интуицията. Тя ни помага за съсредоточаването на ума и за преминаването от дуалистичния разум към интуитивния неутрален разум. Челната чакра е свързана в организма с хипофизната жлеза, очите, ушите, малкият мозък. Когато чакрата е замърсена и блокирана се появяват очни проблеми. Изберете етерични масла, които ще помогнат да се отвори, активира и балансира както  дясното, така и лявото полукълбо на мозъка. Масла, които стимулират интуитивното мислене и предотвратяват осъдителните мисли.

Подходящи етерични масла: Тамян, Кедър, Смърч, Бор, Роза, Розмарин, Градински чай, Риган, Мащерка, Лавандула, Камфор, Евкалипт, Жасмин, Лимон, Синя Лайка, Сандалово дърво, Кипарис, Анджелика.

 

7-ма чакра Теменна – Сахасрара

Седма чакра Сахасрара, е център на трансцендентността на времето и пространството и включва всички дарове на мъдрост от Духа, за да ни свърже с Божественото. Тя е нашата връзка с космоса и позволява на Божествената мъдрост да се влее в душата ни. Тя е свързана с епифизната жлеза, кората на главния мозък, съзнанието и качеството на светлината в нас. Когато тази чакра е чиста и балансирана, човек знае и разбира всичко в живота. Хората, при които тя е добре развита, могат да се потопят в морето от творчески и новаторски идеи, които изобилстват в духовните измерения. Могат да чуват Божествените напътствия.

Подходящи етерични масла: Тамян, Жасмин, Смирна, Сандалово дърво, Смърч, Лавандула, Роза, Босилек, Розмарин.

Tags: ,

Comments are closed.